Pågående bokprojekt

En sagobok växer fram ...

Med stor entusiasm illustrerar barnen sin egen bok!

 

 

 

"Det här var ett roligt sätt att jobba för man kan ha så kul när man gör det här och så hjälper man andra barn också." / Karro

 

2015-02-16

Bella och jag

 

Bella och jag är namnet på det nya bokprojektet!

Boken skulle egentligen sett dagens ljus i höstas men är istället nu barnens favoritprojekt i Nya Tidens Montessoriskola i Täby utanför Stockholm.

I skolan har en ny bok inom Kunskapskretsloppet blivit ett årligt projekt i årskurs 2, något som jag som grundare av Kunskapskretsloppet tycker är både fantastiskt och väldigt roligt. Tillsammans hjälper vi verkligen massor av barn som saknar skolböcker att lära sig läsa.

 

Liksom förra boken - Den magiska stjärnans team - är den nya boken ett samarbetsprojekt mellan NTM-skolan och förskolor och skolor i Tanzania.

Barnen har själva kommit på vad boken ska handla om och baserat på detta har jag skrivit ett manus som är lätt att lära sig från för barnen som ska lära sig läsa. Boken blir trespråkig - svenska, engelska och swahili.

Den här veckan har barnen illustrerat sin berättelse och nu står översättning, sättning&design och tryck på tur.

Vi hoppas att boken ser dagens ljus redan i april.

Ta del av barnens bilder och arbete i bildspelet här nedan.

 

/Sagolika hälsningar Mikael

 

 

2014-10-13, uppdaterat 2015-01-09

 

Den magiska stjärnans team

 

Det sjätte och hittills största bokprojektet inom Kunskapskretsloppet. Barnen i årskurs 2, i Nya Tidens Montessoriskola, har tillsammans fått bestämma vad deras sagobok ska handla om. Som författare och projektledare har det varit spännande att lotsas genom en rad fantasifulla idéer. Barnens idéer om bokens handling har inslag av händelser, karaktärer och fantasier jag som vuxen aldrig själv skulle kommit på. Att involvera barnen i skapandefasen är fantastiskt och det var med spänning som jag efter första mötet gick hem och skrev manuset baserat på deras idéer. När barnen fått läsa och godkänna manuset startade arbetet med illustrationer. Här nedan ser du några bilder från när boken växte fram. Och bilder från den färdiga boken som kom från tryckeriet idag, 9 januari! Boken är jättefin och blir nu ett viktigt bidrag till att barn på mellan 10 och 20 skolor i Tanzania får lära sig att läsa och skriva. /Mikael

2014-10-02

 

Sipho's journey

 

Kunskapskretsloppet's fifth book title is right now being produced. The story and the illustrations are made by the children in Project Playground, Langa, South Africa. The book is part of a cultural exchange between Project Playground and NTM School in Täby, Sweden. "Sipho's journey" is going to be sent to the children in year 3 in NTM School who in their turn recently created "The magic door", that in October will find it's way to the children in Project Playground.

See pictures from the making of the book here.

2014-06-07

Den magiska dörren

"De går fram till buskarna och kikar in. Det är något där. De särar på grenarna och upptäcker en väg! Det är en gammal väg och längs sidorna växer märkliga buskar, krokiga träd och vilda blommor. Längst bort ser de ett spöklikt hus ..."

Stycket kommer från sagoboksprojektet "Den magiska dörren". Det är barnen i årskurs två på Nya Tidens Montessoriskola i Täby som tillsammans bestämt vad deras saga ska handla om.

När boken är klar kommer den att skickas till Project Playground i Sydafrika.

 

Se bilder och läs barnens och pedagogernas egna reflektioner här.

2014-05-29

Vänner

"Vänner" är ett av de första sagoboksprojekten inom Kunskapskretsloppet som just nu pågår. Det är barnen på förskolan Björntjänst som fått träna samarbete genom att tillsammans komma fram till vad deras egen bok ska handla om. Det landade i "Vänner", en bok som kommer att bidra till att barn på en skola som just nu byggs på Dominikanska Republiken får lära sig att läsa och skriva. Det är Together For Better som är med och bygger denna skola och som också ser till att böckerna når fram till barnen.

 

Se bilder och läs mer om barnens och pedagogernas egna reflektioner här.

 

2014-05-28

Den magiska tavlan

Den magiska tavlan är det andra skapande bokprojektet inom Kunskapskretsloppet. Precis som det första projektet är det Gripsholmsskolan som är i farten. Denna gång är det Klass 4 - Björnar som är i slutfasen av sin bok.

För Gripsholmsskolan och Klass 4 är det här bokprojektet inte bara speciellt och spännande. Det är också personligt. Skolan har nämligen ett utbyte med en skola i Tanzania och i höst åker två representanter från Gripsholmsskolan dit och besöker vänskolan. Och med sig i väskan kommer de att ha den egna boken "Den magiska tavlan". Bättre gåva kan de inte tänka sig.

Klicka på länken här nedan för att ta del av barnens stora engagemang och koncentration när boken tar form. I egenskap av Kunskapskretsloppets grundare och författare är det otroligt kul och imponerande att konstatera att barnen är överlägset skickligare illustratörer än jag någonsin kunnat fantisera om. Och just fantasi har barnen gott om. Via länken kommer du också att se bilder från barnen på den mottagande skolan i Tanzania.

 

Läs här om bokprojekt två av Klass 4 - Björnar, Gripsholmsskolan

 

2014-05-26

Palle Pandas stora äventyr

I förskoleklassen Hjortar på Gripsholmsskolan skapar barnen just nu sin alldeles egna, unika bok. Den färdiga boken kommer att hitta hela vägen till en skola på Zanzibar som saknar egna skolböcker.

Som författare och grundare av Kunskapskretsloppet är det en fantastisk känlsa att se denna första bok inom Kunskapskretsloppet växa fram! Nu är det på riktigt. Klicka på länken här nedan, och du kommer till Hjortars egen blogg och ett inspirerande inlägg med många fantastiska bilder och berättelsen om barnens engagemang när boken tar form!

 

Läs här om bokprojekt ett av Förskoleklass Hjortar, Gripsholmsskolan